VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE BETALING

Door welke partij jij wordt uitbetaald, hangt af van het bedrijf waar je voor aangenomen bent. Er zijn natuurlijk verschillen, maar hieronder kun je antwoorden vinden op de meest gestelde vragen:

Ik wil mijn bankrekening wijzigen, kan dat?
Ja dat kan, als de rekening wel gewoon op jouw naam staat.
Doe dit wel op tijd! Als je je rekening wil wijzigen voor de komende (maand) betaling, dan dien je dit vóór de 25e van de maand door te geven.
De meeste bedrijven accepteren geen wijzigingen van de 25e t/m ongeveer de 7e van de maand.
Bij sommige bedrijven is een copy ID meesturen verplicht als je een wijziging wil doorgeven.

Ik heb een invoice ontvangen, maar volgens mij klopt er iets niet.
Ook wij kunnen fouten maken. In de email die je krijgt, zie je alleen het totaal bedrag. Controleer altijd je invoice. Om dat te doen moet je de invoice eerst downloaden en dan openen. Controleer de aantallen aan de hand van de statistieken in je eigen account. Is het verschil dat je ziet precies 1 euro, dan hoef je niet te gaan puzzelen. dat zijn de adminstratiekosten van je invoice. Is er echt iets fout, neem dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf.

Ik heb een invoice ontvangen, betekent dit dat ik betaald ben of wordt?

Nee, het maakt niet uit waar je werkt, een factuur, of invoice is alleen maar een afschrift van wat je hebt verdiend. In sommige gevallen krijg je elke week een factuur, in de meesten gevallen is dat per maand. Pas als je betaald bent (of gaat worden) dan ontvang je voor iedere factuur een betaalbevestiging.

Ik heb geen invoice ontvangen.
Je ontvangt elke factuur per email. Zie je die niet in je inbox, controleer dan je spambox of -folder. Check of je wel het juiste email adres controleert, is dat wel hetzelfde email adres dat je hebt opgegeven aan het bedrijf? Is je email adres gewijzigd en heb je die wijziging wel doorgegeven?
Als je denkt dat alles klopt maar je ziet nog steeds geen factuur, neem dan contact op met het betreffende bedrijf om je gegevens te laten controleren.

Ik heb een invoice ontvangen, maar het geld van vorige maand dat ik nog te goed heb, staat er niet in. Waarom niet?
Omdat je invoice een overzicht van je verdiensten is over een bepaalde periode (doorgaans een maand). Over de periode van vorige maand heb je al eerder een invoice ontvangen. Je totale te goed is dus gewoon het totaal van alle openstaande invoices.

Waarom staat mijn invoice in min en niet in plus?
Omdat dat de juiste manier is, het is een reverse invoice (want eigenlijk zou jij ons een invoice moeten sturen en iet omgekeerd). Zie het zo: stel dat wij een webwinkel zouden runnen en jij koopt een paar Nikes voor 125 euro, dan zou je van ons een invoice krijgen voor (+) 125 euro. dat ben jij ons schuldig. Maar als jij voor ons werkt zijn wij aan jou geld verschuldigd, dus dat moet min zijn.

Hoe voorkom ik dat mijn facturen steeds in mijn spam terecht komen?
Voeg de afzender (het email adres waar je de factuur van krijgt) toe aan je adresboek in je email account. Vaak is dit al afdoende. Help dit niet, white list dan het adres, of markeer het adres als geen spam. Helaas is dit bij elke provider weer anders, dus hoe je dit precies doet, dat zul je even moeten googelen.

Wanneer wordt er betaald?
Dat is van een aantal factoren afhankelijk:

  1. Het minimum bedrag voor uitbetaling

  2. Of de uitbetaling wekelijks of maandelijks is

  3. Hoe lang het duurt voor het bedrijf het geld van de moedermaatschappij heeft ontvangen

  4. Hoeveel tijd het kost om alle betalingen voor te bereiden (wat weer afhankelijk kan zijn van hoeveel freelancers het bedrijf heeft werken)

  5. Of er een weekend of feestdagen in het spel zijn

Het minimum bedrag en of de betaling wekelijks is of maandelijks (punt 1 en 2), dat verschilt van baan tot baan en dat kun je vinden op de informatiepagina van de betreffende baan.
In alle gevallen moeten na afloop van de gestelde periode (week of maand) eerst de statistieken worden verwerkt van alle freelancers en een invoice gemaakt worden voor de moedermaatschappij die dat ook eerst nog moet controleren. Pas dan maakt de moedermaatschappij het geld over. Afhankelijk van het bedrijf kan dit één tot enkele dagen duren. Ook weekend- en feestdagen kunnen van invloed zijn. Banken werken namelijk niet in het weekend (voor buitenlandse transfers) maar ook bedrijven (lees: de moedermaatschappijen) zijn vaak dicht in het weekend en op feestdagen (punt 3 en 5).
Voor er tot uitbetaling over kan worden gegaan moeten ook de statistieken perfree lancer eerst verwerkt worden en vervolgens moet er voor elke freelancer een invoice aangemaakt en verstuurd worden. Het maakt dus wel wat uit of het betreffende bedrijf 40 of 400 freelancers heeft werken (punt 4).

Ik ben geblokt omdat ik mijn target niet heb gehaald en mag 1 maand (of langer) niet werken, krijg ik dan wel betaald?
Indien je meer dan het minimum bedrag voor uitbetaling tegoed hebt, wordt je altijd uitbetaald (100 euro).
Indien je minder dan het minimumbedrag tegoed hebt, dan blijft het bedrag in je account staan en wordt je (nog) niet uitebtaald. Je bent immers tijdelijk geblokt en niet ontslagen en we gaan er vanuit dat je na afloop van je blok periode weer aan het werk gaat.
Indien je voor 3 maanden (of langer) geblokt bent of je bent voor 1 of 2 maanden geblokt maar je bent niet meer komen opdagen zonder zelf iets te laten weten dan worden openstaande tegoeden alsnog automatisch overgemaakt na afloop van die periode (dus na 4 maanden). Dit komt omdat tegoeden na 3 maanden vervallen (als je niet meer actief bent) en dat wordt elke maand gecheckt nadat alle betalingen zijn gedaan. Hierbij wordt wel gekeken naar de bankkosten. Is het bedrag dat je tegoed hebt lager of min of meer gelijk aan de bankkosten dan vervalt het bedrag. Is het hoger dan wordt het alsnog uitgekeerd.

Ik ben gestopt met werken, maar ik heb nog geen betaling ontvangen.
Ten eerste, zorg ervoor dat je dit duidelijk aangeeft bij het bedrijf, dus óók als je geblokt bent en niet verder kan of wil werken. Zolang jij niks laat weten gaat het bedrijf er vanuit dat nu of later weer verder wil.
Ten tweede, betalingen zijn maandelijks. Dus ook als je aangeeft dat je stopt, dan krijg je pas betaald bij de eerstvolgende uitbetaling.
Belangrijk : wil je stoppen met het werk aan het einde van de maand, geeft dat dan vóór afloop van de maand aan. Meteen na afloop van de maand begint het hele financiele proces van statistieken verwerken, invoicen en uitbetalen en kunnen er geen wijzigingen meer worden doorgevoerd.
Dus vertel jij het bedrijf pas op de 1e of de 4e van de maand dat je die maand niet meer gaat werken, dan ben je te laat en moet je een volle maand extra op je geld wachten.
Belangrijk : hou er rekening mee dat indien je stopt, je je een bepaalde periode niet opnieuw aan kan melden voor dat bedrijf. Bij de meeste bedrijven is dat 3 maanden.

Ik heb geen betaalbevestiging ontvangen.
Dat kan natuurlijk zijn omdat het betreffende bedrijf nog niet klaar is met de betalingen, heb je dat gecontroleerd?
Zo ja dan kan het zijn dat er iets anders mis is (zie hiervoor onder het punt 'ik heb geen factuur ontvangen').

Ik heb een betaalbevestiging ontvangen, ben ik dan al betaald?
Dat ligt eraan voor welk bedrijf je werkt. Bij het sommige bedrijven wel, maar er zijn ook bedrijven die al voor dat ze het geld van de moedermaatschappij hebben ontvangen, de betalingen klaar zetten in hun betaalsysteem en dan meteen al de bevestiging sturen. Zodat ze zodra het geld binnen is, in één keer alle betalingen kunnen versturen zodat iedereen zo snel mogelijk zijn/haar geld heeft. Er kan dus één of 2 dagen tussen zitten. Overigens geven die bedrijven dan wel aan in de groepschat wanneer alle betalingen daadwerkelijk gedaan zijn.

Ik heb een betaalbevestiging ontvangen, maar ik zie nog niets op mijn rekening!
Heeft het bedrijf al aangegeven dat alle betalingen gedaan zijn? (zie voorgande punt).
Waar woon je?
Betalingen binnen Nederland zijn real time en staan direct op je rekening. Betalingen naar andere landen in de EU zoals Belgie, of naar e-bank rekeningen zoals Bitsafe duren normaal gesproken een hele dag. Afhankelijk van het land kan het ook zijn dat betalingen in het weekend niet verwerkt worden.
Heb je een rekening buiten de EU dan worden betalingen in het weekend sowieso niet verwerkt. De gemiddelde tijd van een buitenlandse transfer is 3 tot 5 werkdagen, met het weekend erbij is dat dus al 5 tot 7. Vaak zal de transfer pas de volgende dag door de buitenlandse bank geaccepteerd worden (door het tijdsverschil), dan zit je dus al op 6 tot 8 dagen. En dat is gemiddeld, er zijn dus banken die dat sneller doen, maar ook banken (of landen) waar het langer kan duren. Tien dagen is bepaald geen uitzondering, vervelend voor jou, maar wij kunnen daar verder ook niets aan doen.
Denk je dat er echt iets mis is, neem dan contact op met het betreffende bedrijf. Lijkt alles te kloppen en had het geld echt al binnen moeten zijn, dan kan het bedrijf de SWIFT gegevens voor je opvragen. Hiermee kun jij dan naar jouw bank gaan om de betaling te laten controleren en traceren.

Wat zijn de kosten voor een overboeking?
Normale Nederlandse bank: Overboekingen naar IBAN/EU rekeningen binnen de EU zijn gratis (dat geldt ook voor E-bank rekeningen). Naar landen met een IBAN die geen volwaardig lid zijn van de EU verschillen de kosten, maar voor de meeste landen is dit ongeveer 10 euro (zoals Turkije bijvoorbeeld), het kan wel zijn dat de lokale bank dan ook nog kosten inhoudt.
Naar landen buiten de EU kunnen de kosten flink verschillen, dus dat ligt er helemaal aan waar je woont, bovendien kan dat ook binnen één land van bank tot bank nog verschillen. De totale kosten bestaan uit de kosten van de verzendende bank (en ook daar kan nog verschil inzitten), de kosten van de intermediary bank (ook die kunnen verschillend zijn), en de kosten voor de transfer en de eventuele administratiekosten die jouw bank nog aftrekt. Dat geldt zowel voor euro rekeningen als voor rekeningen in lokale valuta. Maar bij rekeningen in lokale valuta (zoals SRD) kunnen er ook nog koersverschillen zijn. Kortom elke situatie is weer anders. informeer bij je eigen bank. Jouw bank doet immers dagelijks dit soort transacties en weet precies wat voor soort account jij hebt (current, privé, zakelijk, spaar, hyporheek, lening, student etc) en in welke valuta (Euro, SRD, USD etc.) Kosten en voorwaarden bij banken kunnen ook veranderen en bedrijven hebben niet alleen al in jouw land met diverse banken te maken maar ook nog in een hoop anderen landen. De enige partij die jouw dus up to date informatie kan verschaffen over precies jouw situatie, is jouw bank!
E-bank: Betaalt het bedrijf je uit vanaf een E-bank, dan zijn de kosten anders. Voor Bitsafe bijvoorbeeld is dit gratis naar elk ander Bitsafe account, 75 eurocent naar IBAN rekeningen en 25 euro naar buitenlandse rekeningen. Afhankelijk van het land, kunnen er dan wel nog kosten afgetrokken worden door de intermediary bank en/of jouw eigen bank.

Wat is een intermediary bank?
Soms hebben banken een directe relatie met een bank in het buitenland, bijvoorbeeld als ze daar zelf ook actief zijn of omdat ze daar grote belangen hebben, maar doorgaans is dit niet het geval. In dat geval wordt er gewerkt met een zogeheten tussenbank die gespecialiseerd is in overboekingen naar het land waar jij woont. Zo'n tussenbank is niet gratis. De standaard kosten voor een buitenlandse transfer zijn ongeveer 12 euro, maar het kan ook minder of zelfs veel meer zijn en ook nog afhankelijk zijn van de hoogte van het bedrag. Zowel de verzender als de ontvanger kunnen niet zien welke tussenbank gebruikt wordt, dat zijn afspraken/contracten die banken onderling maken en die kunnen ook veranderen.

Wat is een E-bank eigenlijk en heb ik daar wat aan?
Een E-bank is gewoon een bank, maar dan online, het is dus een echte bankrekening. Als je in Nederland woont, dan kan het handig zijn om gewoon een aparte rekening te hebben, bijvoorbeeld om te sparen. Maar vooral als je in het buitenland woont kan het zeker voordelen hebben, bijvoorbeeld voor een land als Suriname. Er wordt wel eens gezegd dat een bank als Bitsafe niet beschikbaar is in Suriname maar dat is onzin. Je kunt overal ter wereld een E-bank rekening openen tenzij je land van herkomst op een internationale blacklist staat (bijvoorbeeld een land waar internationale sancties aan opgelegd zijn of landen in conflictgebieden). Wij werven geregeld mensen uit Suriname voor bedrijven die gewoon een Bitsafe account hebben. Je moet natuurlijk wel een geldig officieel ID hebben om een E-bank account te openen, net als bij elke normale bank.
Nu de voordelen. Ten eerste is je account in Euro. Je kunt je verdiensten opsparen en pas overmaken als het een groter bedrag is. Dan betaal je weliswaar nog steeds bankkosten maar dan maar één keer in plaats van bijvoorbeeld 4 keer. Het bedrijf kan namelijk zonder kosten geld naar jouw E-bank rekening overmaken. Bitsafe biedt tevens een gratis debet card, een maestro card die je kunt gebruiken om te pinnen, in de winkel te betalen of om dingen online te kopen. Ken je iemand in bijvoorbeeld Nederland die je kunt vertrouwen, dan kun je ook nog overwegen om het geld naar bijvoorbeeld je tante over te maken (dat kost 75 eurocent) en het dan door je tante via Western Union of iets vergelijkbaars naar jou te laten sturen. Dan ben je nóg goedkoper uit.