BANK & ID

Bij elke aanmelding voor een baan hebben wij je bankgegevens en een geldig officieel ID nodig.
Vertrouw je dat niet, dan begrijpen wij dat volkomen, maar dan heeft het geen zin om te solliciteren.
Zonder bankgegevens kan een bedrijf je niet uitbetalen, dus dat is per definitie al zinloos.
Elk bedrijf is verder verplicht je naar je legitimatie te vragen en in de meeste gevallen zelfs (wettelijk) verplicht een kopie van je identiteitsbewijs in de administratie te bewaren.
Daar komt nog bij dat een aantal banen een 18+ karakter hebben en we dus verplicht je leeftijd vast moeten kunnen stellen.
Niet alles is voor elk land gelijk, dus hieronder hebben we de belangrijkste zaken en de antwoorden op de meeste gestelde vragen op een rijtje gezet.

LEGITIMATIE/ ID

Nederland
Woon je in en werk je vanuit Nederland, dan geldt uitsluitend een geldig paspoort of Nederlandse ID-kaart als officieel ID. Een rijbewijs of alle andere zaken gelden dus niet als officieel ID. Bovendien is je Burger Service Nummer (BSN) verplicht. Je kunt ook als ZZP'er werken.
Verblijf je in Nederland als vluchteling of heb je een verblijfstatus, dan zijn er wel een aantal documenten die als legitimatie kunnen dienen, maar uitsluitend indien deze voorzien zijn van alle benodigde stempels en handtekeniningen waaruit blijkt dat je werkgerechtigd bent. Dit wordt bovendien nagevraagd bij de betreffende instanties.

Overige landen
Voor alle andere landen geldt dat in sommige gevallen ook andere soorten ID's geaccepteerd worden, mits deze:

  • Je volledige naam en duidelijke pasfoto bevatten
  • Je geboortedatum vermelden
  • Een van tot geldigheidsdatum hebben (en deze termijn uiteraard niet verstreken is)
  • In het land van herkomst aangemerkt zijn als officeel landelijk erkend ID (eerstegraads)

Belangrijk :
Indien je in een ander land dan Nederland woont en van daaruit werkt, ben je verplicht een ID te overleggen van dat land. Je mag dus niet bijvoorbeeld in Spanje of Suriname wonen en dan een Nederlands ID overleggen.
Werk en woon je in het buitenland en verblijf je om een of andere reden tijdelijk in Nederland (vakantie, voor zaken, familiebezoek etc.) dan mag je niet werken zolang je in Nederland verblijft. Dit is bij wet verboden.

Kwaliteit kopie ID
Een kopie ID dient een kleurenscan te zijn of een kleurenfoto (mag gewoon met je smartphone) van goede kwaliteit en duidelijk leesbaar. Zwart/wit scans of -foto's zijn niet toegestaan, net zo min als een fotokopie of foto van een print.
Het is toegestaan je kopie ID te voorzien van een datumstempel of de vermelding kopie, of kopie voor (naam bedrijf), mits alle belangrijke informatie wel duidelijk zichtbaar is.

BANKZAKEN

Waar je ook woont of werkt, het maakt niet uit waar je een bankrekening hebt.
Dit mag dus in je eigen land zijn, elk ander land ter wereld of ook een zogeheten E-bank (internet bank) zoals Wise of Bitsafe.

Een bankrekening moet wel altijd op jouw eigen naam staan (en in overeenstemming zijn met je ID). Je hoeft ons dus niet te vragen of we je kunnen uitbetalen op de rekening van je zus, broer, vriend, tante, moeder, buurman of wat dan ook. Het mag (wettelijk) niet.
Probeer vervolgens niet om 'slim' te zijn en dan een rekeningnummer op te geven van een ander met je eigen naam, zelfs niet als die ander bijvoorbeeld je broer is en dezelfde achternaam heeft. Banken controleren dit soort dingen echt en sturen het geld gewoon terug naar de afzender, de vertraging en de kosten zijn voor jouw rekening.

Zorg altijd dat je heel goed je gegevens controleert voor je ze instuurt.
Een cijfer vergeten of omwisselen kan een heel vervelende aangelegenheid voor je worden. De transfer zal geweigerd worden door je bank en het kan vele weken duren voor het geld wordt teruggestort. Bovendien kunnen er nog kosten aan verbonden zijn ook.
Een fout die nogal eens gemaakt wordt: het nummer op je bankpasje is bij veel banken/in veel landen niet je rekeningnummer!

Een vraag die we vaak krijgen is 'werkt u ook met de ... bank?'.
Dat is een verkeerde vraag. Elk bedrijf kan in principe naar elke rekening ter wereld geld overmaken, zolang het rekenining nummer, de BIC en de adresgegevens maar kloppen. De juiste vraag is 'gaat mijn bank uw overboeking accepteren?' En dat is niet alleen een vraag die van allerlei factoren afhangt, maar bovendien een vraag die je aan jouw bank moet stellen. Zo zijn er banken die uberhaupt dit soort betalingen niet accepteren, zoals de GODO bank in Suriname, banken die nooit iets terug kunnen vinden (zoals in Nigeria) of banken in het buitenland die geen batch betalingen kunnen verwerken.
Maar er kunnen vele andere redenen zijn. Hier een aantal zaken waar je op moet letten en die je na kan vragen bij je bank:

  • Accepteert jouw bank wel euro transfers op je rekening?
    Dit is iets wat meer en meer banken beginnen te weigeren, bijvoorbeeld in Suriname op SRD accounts, maar ook bijvoorbeeld in Nigeria waar een domiciliary account tegenwoordig verplicht is. Ook de E-bank Payoneer is enige tijd geleden gestopt met het accepeteren van euro betalingen.

  • Is het een spaarrekening? Tegenwoordig is het bijna nergens meer toegestaan om bedragen van derden direct op je spaarrekening gestort te krijgen, al helemaal niet als dies tortingen van een bedrijf komen.

  • Heb je een studenten account? Mag je dan uberhaupt wel geld ontvangen uit het buitenland, zo ja, mogen dat dan buitenlandse valuta zijn. Zit er geen limiet op?

  • Is je account nog wel actief? Het komt nog wel eens voor dat mensen hun account al een tijdje niet gebruikt hebben. Sommige banken deactiveren dan je account. Het geld wordt teruggestuurd, met alle vertraging en mogelijke kosten vandien.

Controleer dus alles goed voordat je het instuurt en vraag dingen eerst zelf na bij je eigen bank. Het is jouw bank, jouw rekening en dus ook jouw verantwoordelijkheid.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn geld krijg?
Gemiddeld is dat 3 tot 5 werkdagen voor buitenlandse transfers, met het weekend meegerekend is dat dus al 7 dagen. Sommige banken zijn sneller, maar sommige ook langzamer. Een dag of tien voor een buitenlandse bank is zeker geen uitzondering.
Betalingen binnen Nederland zijn real time, naar andere landen in de EU of naar een E-bank duurt het minimaal 1 hele dag.

Voor meer vragen over de betaling, check de pagina 'Betaling'.